Nastanek bridža

Bridž se je razvil iz iger, ki imajo svoje korenine v zgodnjem 16. stoletju v Angliji. V naslednjih stoletjih so igrali oblike igre, za katero se je sredi 17. stoletja uveljavilo ime whist. Whist je igra za štiri igralce, ki igrajo v parih. Aduta niso poznali.

Edmond Hoyles je leta 1742 napisal knjigo Short Treatise on Whist, ki je kmalu postala uspešnica.

Leta 1834 je lord Henry Bentinck iznašel signal visoka-nizka. Whist se je igral v parih in vsak je videl le svoje karte, karte soigralca in nasprotnikov mu niso bile znane. Z dogovorjenim načinom igranja je bilo vseeno mogoče soigralcu (in seveda tudi nasprotnikoma) sporočiti kakšen koristen podatek o kartah, ki jih držimo v roki. Če smo, na primer, najprej igrali 8 in potem 7 v posamezni barvi, je to lahko pomenilo, da imamo sodo število kart v tej barvi, torej 2, 4, 6 in tako naprej. Nasprotno bi igranje 7 in potem 8 pomenilo liho število kart v barvi. S signali je mogoče sporočati tudi druge stvari, ne le dolžino barve. Iznajdba je sprožila obsežne raziskave in veliko teoretičnih prispevkov.

Uporaba vnaprej namešanih kart (duplicate whist) je odprla nove tekmovalne možnosti, ker omogoča primerjavo rezultatov, ki so jih igralci na več mizah dosegli z enakimi kartami. S tem je bil v veliki meri izključen vpliv sreče pri kartah. Prvi dvoboj z vnaprej namešanimi kartami je vodil Cavendish v Londonu leta 1857. Njegovemu zgledu ni nihče sledil četrt stoletja.

Po letu 1880 so začeli igrati whist z vnaprej namešanimi kartami v Ameriki in Veliki Britaniji. Vpeljani so bili bordi – ovitki s predalčki, iz katerih so igralci pred partijo vzeli vsak svoje karte in jih po odigrani partiji vanje tudi vrnili.

John T. Mitchell je razvil način menjav in obračun pri parskem tekmovanju, ki se uporablja še danes.

Bridž se je v zahodnem svetu pojavil konec 19. stoletja in hitro povsem izpodrinil whist. Najverjetneje je turškega ali ruskega izvora, prinesli pa so ga britanski vojaki, ki so služili v Krimski vojni. Izvor besede »bridž« ni zanesljivo razjasnjen, najbrž pa nima nobene zveze z mostovi. Verjetno izhaja iz ruskega whista, imenovanega »birič« (napovedovalec).

Bridž je v primerjavi z whistom prinesel pomembno novost: razkritje kart izvajalčevega soigralca (Dummy). Druga novost je vpeljava kontre in rekontre. Velik korak naprej se je zgodil leta 1904, ko je bilo v bridž vpeljano napovedovanje aduta. Novo obliko so imenovali Auction Bridge.

Današnjo obliko je bridžu dal ameriški milijonar, športnik in sploh vsestranska osebnost Harold Stirling Vanderbilt. Licitacijo je dopolnil po zgledu na francoske oblike whista, imenovane »Plafond« (strop) z napovedovanjem števila vzetkov (pri Auction bridge se napoveduje le adutna barva). S tem je bil vpeljan kontrakt, zaveza soigralcev, da osvojita napovedano število vzetkov. Premijo za manšo ali slem je par dobil le, če je manšo oziroma slem napovedal – s tem je postalo pomembno natančno napovedovanje števila vzetkov. Poleg tega je dodal element ranljivosti in izpopolnil način obračuna in rodil se je Contract Bridge.

Na pobudo revije »Bridge World«, ki jo je leta 1929 ustanovil Ely Culbertson, so predstavniki Francije, Velike Britanije in ZDA leta 1932 sprejeli prva mednarodna pravila bridža. Leto kasneje je Ely Culbertson v knjigi Contract Bridge Blue Book predstavil nove metode v licitaciji, kot je nova barva forsing in napovedi v skoku, ki so še danes jedro vseh standardnih licitacijskih sistemov. Metode na podlagi točk, ki jih je razširil Charles Goren, in so postale standard po letu 1950, temeljijo na Culbertsonovih dognanjih.

Prvo evropsko prvenstvo v bridžu je bilo leta 1932 v Scheveningen, Nizozemska in prvo žensko evropsko prvenstvo leta 1935 v Bruslju.

Leta 1935 je bilo v New Yorku prvo moštveno svetovno prvenstvo v bridžu in leta 1974 v Benetkah prvo žensko moštveno svetovno prvenstvo.

Od leta 1950 moštveno svetovno prvenstvo, imenovano »Bermuda Bowl«. V začetku so prevladovale ZDA, do leta 1957, ko je Italija začela z neverjetno serijo desetih zaporednih zmag. Italijansko moštvo »Blue team«, je s svojo igro poželo občudovanje vsega sveta.

Ameriški milijonar Ira Corn se je leta 1964 odločil napraviti moštvo, ki bo nekega dne premagalo »Blue team«. Najel je šest znanih igralcev, da so trenirali na njegovem posestvu v Texasu. Moštvo je postalo znano pod imenom »Dallas Aces«. To je bil prvi primer, da so bili igralci bridža plačani. Rodil se je profesionalni bridž.

»Dallas Aces« so leta 1970 končno uspeli osvojiti »Bermuda Bowl«, resda ne proti italijanski najboljši postavi.

Leta 1958 je bila ustanovljena svetovna bridž zveza (World Bridge Federation), dve leti kasneje je bila v Torinu prva bridge olimpiada. Zmagalo je moštvo Francije.

1991 ustanovljen prvi internetni bridge klub.

Leta 1994 je bila WBF sprejeta v Mednarodni Olimpijski Komite.