BZS
menu
Prijava
Facebook
Pišite nam
Rezultati
Začetek

BZS

Začetek
Rezultati
Pišite nam
Facebook
Prijava

Predstavitev bridža

Kaj je bridž?

Bridž je najbolj priljubljena igra s kartami na svetu. Igra ga več kot 60 milijonov ljudi.

Igramo ga z 52 običajnimi kartami. Poznamo štiri igralne barve: , , in . V vseh barvah je najvišja karta as, ki mu sledijo kralj, dama, fant, 10, 9…do 2, ki je najnižja karta vsake barve.

Za mizo sedijo štirje igralci, ki sestavljajo dva para. Njihovi položaji se imenujejo po angleških nazivih strani neba: North, South, East in West. Igra poteka v smeri urinega kazalca. Igralec, ki nam sedi nasproti, je naš partner. Preostala dva igralca sta naša nasprotnika.

Partijo bridža sestavljata dva dela: V prvem delu igre, licitaciji, skušamo čim bolj natančno napovedati, koliko vzetkov bova s partnerjem dobila in katera barva bo adut. Enako počneta tudi nasprotnika! Vidimo le svoje karte, s partnerjem se sporazumevamo preko napovedi v toku licitacije. V licitaciji zmaga tisti par, ki izkliče najvišjo napoved.

V drugem delu igre, igranju, poskuša par, ki je zmagal v licitaciji, osvojiti vsaj toliko vzetkov, kot je napovedal. Nasprotni par se trudi, da bi to preprečil in »zrušil« igro. Par, ki zmaga, dobi nagrado.

 

Licitacijski sistem

Licitacijski sistem je skupek pravil o pomenu posameznih napovedi. Licitacijski sistem je dejansko »jezik«, v katerem se sporazumevata partnerja.

Obstaja več konkurenčnih licitacijskih sistemov, nekateri so enostavni, drugi zapleteni in obsežni. Licitacijski sistemi se neprestano razvijajo, izumljajo se nova orožja in protiorožja, na tem področju se odvija prava oboroževalna tekma!

 

Turnirski bridž

Tekmovanja v bridžu so lahko individualna, parska ali moštvena.

Karte so praviloma računalniško vnaprej namešane in razdeljene in spravljene v oštevilčeni ovojnici s štirimi žepi, bordu. Vsak igralec vzame iz borda svoje karte in jih po končani partiji tja tudi vrne. Bordi in igralci se nato zamenjajo tako, da na koncu vsak par odigra partijo z vsemi bordi.

Neposreden rezultat ni tako pomemben, šteje primerjava rezultatov, ki so jih pari dosegli na posamičnem bordu, z istimi kartami! Tako je izločen dejavnik sreče – če smo imeli slabe karte, so jih imeli tudi naši tekmeci.

Turnirski bridž je mogoče igrati v bridž klubih, na državnih, evropskih in svetovnih prvenstvih, družabnih turnirjih in na internetu.

 

Bridž za vsakogar

Za bridž ni omejitev starosti. Igrajo ga lahko že otroci, na svetovnem prvenstvu je že zmagal igralec, starejši od 80 let. Bridž drži možgane v formi, med bridžem in Alzheimerjevo boleznijo je negativna korelacija.

Lahko ga igrajo zdravi in invalidni ljudje: gluhi, celo slepi igralci so nastopili na svetovnem prvenstvu. Bridž je šport za vse življenje.

Za igranje bridža ne potrebujemo veliko denarja. Bridž je prijetna družabna igra, za mizo lahko spoznamo veliko ljudi.

 

Bridž je edinstven

Bridž ponuja praktično neskončno število kombinacij, zato je vsaka partija novo, enkratno doživetje.

Svoje karte vidimo takoj, položaj ostalih pa postopoma odkrivamo med igranjem, eno po eno. Vmes se moramo znajti s podatki, ki jih imamo. Odločati se moramo kljub temu, da ne vemo vsega - ravno tako, kot v resničnem življenju.

 

Bridž je šport

»Bridž je šport in kot tak spada sem (v Olimpijski muzej v Lausanni), kot ostali športi« je dejal Juan Antonio Samaranch septembra 1998 ob odprtju 1. tekmovanja za veliko nagrado MOK v bridžu. Mednarodni olimpijski komite priznava bridž kot šport, Svetovno bridž zvezo pa sprejema kot organizacijo, ki deluje skladno z Olimpijsko listino.

Bridž vsebuje vse, za šport značilne prvine: fair play, disciplino, pravila, etiko, predanost, trening, tekmovanje, nastopanje.

Bridž je opredeljen kot »miselni šport«, vendar ni zgolj možganska telovadba. Zahteva koncentracijo, borbenost, hitre reflekse in vzdržljivost – odlike, ki jih lahko dosežemo le z dobro telesno pripravljenostjo.

 

O bridžu so dejali:

"Enkrat partnerji, drugič nasprotniki, vedno prijatelji!" (Marko Baša, dolgoletni član UO BZS in podpredsednik BZS, tudi predsednik BK Postojna).